Öğrencilerin karneleri ne ifade ediyor? Veliler, karnedeki kırıklara, kırık kalpleri de eklenmemek için ne yapmalı?


Karnedeki zayıflar konusunda nasıl bir tavır sergilenmesi gerektiği ile ilgili olarak Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu şu tespitlerde bulundu. “Elbette sonuçları görmezden gelmeyeceğiz. Bununla birlikte karne sonuçlarını gereksiz yere abartıp yavrularımızı da kırıp incitmeyeceğiz. Yapmamız gereken karnenin bize anlattıklarını doğru okuyup, anlayıp, iyi analiz edebilmek...”

Amacımız üzüm yemek olmalı ,bağcıyı dövmek değil

Karnenin nasıl okunması gerektiğine değinen Civelekoğlu “Karne sadece bir sonuçtur başarısızlığın sebeplerini tespit edip ortadan kaldırmadan sonuçlar değiştirilemez”dedi. Civelekoğlu çözüme yönelik devamla “Önce başarısızlıkta rol oynayan içsel ve çevresel faktörler araştırılmalıdır. Okul, sınıf ortamı, öğretmen ve arkadaşlarından kaynaklanan sıkıntılar var mı? Bunlar tespit edilmeli” dedi

Duygusal sorunlar yaşayan çocuklar daha başarısız

Civelekoğlu “Bunun yanı sıra çocuğun duygusal durumu da çok önemli. ABD’de ilköğretim öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmada mutsuzluk,endişe ve kaygı , hayal kırıklığı gibi duygusal sorunlar yaşayan çocukların zihinsel performanslarında %30’a varan düşüşler gözlemlenmiştir.” dedi

Anne ve baba tutumları çok önemli

Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu devamla “Ülkemizde orta öğretimde okuyan öğrenciler üzerinde yapılan bir araştırmada ; “Çocuğuna yakın ilgi gösteren, çocuğunun çalışma ortamını düzenleyen ve planlayan, çocuğunun başarısını övücü sözlerle destekleyen, çocuğunun başarısızlığında onu yüreklendiren anne-babaların çocuklarının akademik başarılarının diğer işlevsel olmayan tutumlar içerisindeki ailelerin çocuklarına kıyasla %35 oranında daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir” diyerek anne ve babaların sorunun çözümüne yönelik tavırlarının olumlu olması gerektiğini vurguladı.

Kırık notlar dünyanın sonu değil

Düşük notların ve kırıkların dünyanın sonu olarak algılanmaması gerektiğini belirten Psikosağlık Ruhsal Danışma ve Çözüm Merkezinden Psikolog Berrin Göncü Işıkoğlu ise ailelere bazı önerilerde bulundu. “Okul başarısızlığından sadece çocuk sorumlu tutulmamalıdır. Küçük yaşlardan itibaren okumayı sevdirmek, düzenli çalışma alışkanlıklarını kazandırmak, duygusal olarak desteklemek, yüreklendirip özgüveni tesis ettikten sonra çocuğa huzurlu bir ev ortamı sunmak ebeveynin sorumluluklarındandır. Aile olarak beklentilerimizi oluştururken çocuğumuzun kişisel sosyal ve akademik yeterliliklerini dikkate almalıyız. Yani çıtanın yüksekliğini çocuğumuzun becerilerine göre ayarlamalıyız.”

Kaş yapalım derken göz çıkarmamak lazım

Yanlış aile tutumlarının yol açtığı sorunlar ile ilgili olarak da Işıkoğlu şunları söyledi: “Hayatın kendisinin bir imtihan olduğu düşünülürse, alacakları karne onların ne ilk ne de son karneleri! Ailenin karne konusundaki aşırı sert tepkileri, çocuğu suçlaması, sürekli başarısızlığı ile yüzleştirmesi, çocukta yetersizlik-değersizlik duygularına ve başarısızlığını kişiliği ile özdeşleştirip depresyona girmesine hatta evden kaçma, intihar gibi olumsuz ve telafisi mümkün olmayan problemlere yol açabilmektedir.”

Moralhaber

----------------------------

Çok doğru bir yazı :):D

0 Yorum